Zoeken
Makkelijke Maandag: Arretjescake
Elke Makkelijke Maandag een nieuw recept!

Makkelijke Maandag: Arretjescake

Gepubliceerd op 8 augustus, 2022 om 15:00, aangepast op 10 augustus, 2022 om 16:38

Arretjescake is eigenlijk helemaal geen cake, maar een ongebakken bouwsel van theebiscuit met margarine, suiker, eieren en cacaopoeder. Het gebak is genoemd naar Arretje Nof, een stripfiguur uit een reclameboekje van de Nederlandse Oliefabrieken (NOF) Calvé-Delft. Dit recept smaakt niet precies hetzelfde als de arretjescake van toen. Hij smaakt beter, namelijk niet naar margarine maar naar échte boter. 

 

10-12 PERSONEN

INGREDIËNTEN 

BENODIGDHEDEN

BEREIDINGSTIJD 20 minuten + 6 uur wachttijd

 

1 Laat de boter in een steelpan smelten.

2 Doe de eieren, suiker en het zout in een kom en mix in 5 minuten tot een dikke, lichtgele vla. Voeg lepel voor lepel het cacaopoeder toe. Schenk er vervolgens met draaiende mixers de gesmolten boter bij. Voeg ook de rum of het vanille-extract toe. 

3 Schep 2 lepels van het chocolademengsel in de bakvorm en strijk glad met een spatel. Bedek met een laag biscuit. Spreid daarop opnieuw 
2 eetlepels chocolade uit en leg daarop een laag biscuitjes. Ga zo door tot alle chocola en biscuitjes op zijn.

4 Bestrooi de bovenkant van de cake met hagelslag. Zet hem minimaal 6 uur in de koelkast om op te stijven, maar haal hem er in ieder geval een half uur voor het serveren weer uit.

5 Til de arretjescake met bakpapier en al uit het cakeblik, leg hem op een schaal en serveer in plakken gesneden. 

Auteurs
Auteur: Janneke Vreugdenhil

Janneke Vreugdenhil is kookboekauteur en (culinair) journalist voor onder meer het NRC Handelsblad en diverse radio- en televisieprogramma's. Van haar hand zijn sinds 2001 meer dan tien kookboeken verschenen, waaronder De bijbel van de Nederlandse keuken, Comfort food, I love groente (verkozen tot Lekkerste Vegetarische Kookboek), Altijd Feest en Solo Food - waarmee ze in 2017 internationaal doorbrak.

Boeken
Janneke Vreugdenhil - De bijbel van de Nederlandse keuken
Janneke Vreugdenhil

De Nederlandse foodjournalist schrijft hét Nederlandse kookboek!

x
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws