Zoeken
Makkelijke Maandag: Champignoncrèmesoep
Elke Makkelijke Maandag een nieuw recept!

Makkelijke Maandag: Champignoncrèmesoep

Gepubliceerd op 21 maart, 2022 om 17:12, aangepast op 21 maart, 2022 om 17:12

Elke week op maandag geven wij een recept weg uit een van onze kookboeken! Deze Makkelijke Maandag is dat Champignoncrèmesoep uit De bijbel van de Nederlandse keuken van Janneke Vreugdenhil.

 

4 PERSONEN

INGREDIËNTEN

1 Smelt 40 g boter in een soeppan en roer met een garde de bloem erdoor. Laat het bloemmengsel al roerend 2 minuten fruiten. Voeg scheutje voor scheutje, al roerend met de garde, de bouillon toe. In  eerste instantie ontstaat een dikke deegbal die echter langzaam, naar mate er meer vocht wordt toegevoegd, in een saus en vervolgens in een gebonden soep verandert.

2 Laat de soep 15 minuten op heel laag vuur pruttelen. Blijf tussendoor af en toe roeren.

3 Laat de resterende boter smelten in een hapjes- of koekenpan op matig vuur en fruit de ui een paar minuten, zonder dat hij kleurt.

4 Voeg de champignons toe, een snufje zout en 1 eetlepel citroensap. Zet het vuur hoog zodat de paddenstoelen hun vocht los gaan laten, en zet het vuur dan laag. Laat de champignons onder af en toe omscheppen 10 minuten zachtjes stoven. Het is de bedoeling dat ze garen, maar niet kleuren.

5 Roer het champignon-ui-mengsel, de slagroom en peterselie door de soep. Proef en maak hem zo nodig verder op smaak met citroensap, zout en peper.

Auteurs
Auteur: Janneke Vreugdenhil

Janneke Vreugdenhil is kookboekauteur en (culinair) journalist voor onder meer het NRC Handelsblad en diverse radio- en televisieprogramma's. Van haar hand zijn sinds 2001 meer dan tien kookboeken verschenen, waaronder De bijbel van de Nederlandse keuken, Comfort food, I love groente (verkozen tot Lekkerste Vegetarische Kookboek), Altijd Feest en Solo Food - waarmee ze in 2017 internationaal doorbrak.

Boeken
Janneke Vreugdenhil - De bijbel van de Nederlandse keuken
Janneke Vreugdenhil

De Nederlandse foodjournalist schrijft hét Nederlandse kookboek!

x
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws