FINANCIERS
Waarschijnlijk is dat ook waar de naam ‘financier’ vandaan komt. Zelf bak ik ze graag in het klein – het zijn echt heerlijke friandises! Voor deze versie heb ik siliconen vormpjes gebruikt (Silikomart SF017), maar je kunt de financiers ook prima bakken in andere kleine siliconen vormpjes of bijvoorbeeld een mini-cupcakevorm. Versgebakken zijn ze het allerlekkerst: knapperig vanbuiten en heerlijk smeuïg vanbinnen!
Hier lees je de recepten voor de traditionele financiers en de sinaasappel-amandelfinanciers. In Patisseriebijbel staan ook pistachefinanciers en kokos-limoenfinanciers.
Ingrediënten
Voor het beslag
- 110 gr boter
- 80 gr amandelmeel
- 150 gr poedersuiker
- 40 gr bloem ·
- ¼ tl zout
- 4 eiwitten
- ¼ tl amandelextract
Verder nodig
- boter, om in te vetten
Bereiding
- Maak van de boter beurre noisette. Smelt daarvoor de boter in een steelpan en laat die al roerend in een paar minuten hazelnootbruin kleuren (ongeveer 150 °C); let op dat hij niet te donker wordt. Giet de beurre noisette in een schaaltje en laat de bezinksels in de pan achter. Laat de beurre noisette afkoelen.
- Meng het amandelmeel, de poedersuiker, bloem en het zout door elkaar. Roer hier de eiwitten en het amandelextract doorheen. Het mengsel hoeft niet luchtig te worden, enkel goed gemengd. Roer als laatste de afgekoelde beurre noisette door het beslag en laat het beslag minimaal 1 uur rusten in de koelkast. Je kunt het beslag ook 1-2 dagen van tevoren maken.
- Verwarm de oven voor op 200 °C onder- en bovenwarmte en vet kleine financier- of cupcakevormpjes in met boter. Vul de vormpjes met behulp van een spuitzak voor maximaal ⅔ met het beslag. Bak de financiers in 13-18 minuten goudbruin en gaar. Haal de financiers direct na het bakken uit hun vorm en laat ze afkoelen op een rooster.
SINAASAPPELFINANCIERS
Maak het financierbeslag volgens het basisrecept hierboven, maar voeg in plaats van het amandelextract de rasp van 1 sinaasappel toe. Verdeel het beslag over de vormpjes en strooi er 50 gram amandelstiften over. Bak de financiers verder volgens het basisrecept.
