Chouquettes
Ze zijn heerlijk luchtig en krijgen extra smaak en textuur door de knapperige suiker bovenop. Hoewel chouquettes dus meestal zonder vulling worden geserveerd, kun je ze natuurlijk ook prima vullen. Maak daarvoor een gaatje aan de onderkant en vul ze met behulp van een spuitzak met een klein glad spuitmondje. Gebruik als vulling bijvoorbeeld opgeklopte slagroom, banketbakkersroom of crème diplomate.
Ingrediënten
Voor 30-40 soesjes
Voor het soezendeeg
- 100 ml melk
 - 100 ml water
 - 100 gr boter
 - 1 tl suiker
 - ¼ tl zout
 - 120 gr bloem
 - 4 eieren
 
Verder nodig
- 80 gr greinsuiker of parelsuiker P2
 
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C onder- en bovenwarmte en bekleed een bakplaat met bakpapier.
 - Doe de melk, het water, de boter, de suiker en het zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur en voeg in een keer de bloem toe. Roer het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen.
 - Zet de pan terug op middelhoog vuur. Blijf goed roeren, ongeveer 2-3 minuten. Het mengsel zal een licht sissend geluid maken, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. De bloem wordt nu gegaard, wat straks belangrijk is voor het rijzen van de soezen.
 - Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen. Voeg een voor een de eieren toe. Roer daarbij het deeg na elk ei goed door, tot al het ei is opgenomen, en voeg dan pas het volgende ei toe. Het mengen kun je met een spatel doen, of in een standmixer met de platte menghaak.
 - Voeg het vierde ei niet in een keer helemaal toe; het deeg moet een gladde en soepele consistentie hebben, maar niet zo dun dat het helemaal uitloopt. Klop het laatste ei los en voeg het geleidelijk toe aan het deeg. Het kan zijn dat je het niet helemaal nodig hebt. Zodra het deeg glad en glanzend is, en in een V-vorm van de spatel afloopt, is het goed.
 - Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1-1½ centimeter. Spuit met voldoende tussenruimte bolletjes van het soezendeeg met een doorsnede van 3½ centimeter op de bakplaat. Bestrooi de hoopjes soezendeeg met de greinsuiker. Schud de overtollige suikerkorrels van de bakplaat af.
 - Bak de chouquettes in 25-35 minuten goudbruin en gaar. Open 5 minuten voor het einde van de baktijd kort de ovendeur om de stoom te laten ontsnappen. Laat de chouquettes afkoelen op een rooster.
 
Tip: Chouquettes kun je prima van te voren maken en in de vriezer bewaren. Bak ze na het ontdooien 5-10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 °C en ze smaken als vers!
  					