Zoeken
Grote meringues
Deze meringues zie je bij heel veel patissiers en boulangers in de etalages liggen

Grote meringues

Gepubliceerd op 4 november, 2025 om 11:00

Knapperig, bros en zoet! Je kunt ze zo opeten of bijvoorbeeld gebruiken als onderdeel van een dessert. Dat je die zoveel tegenkomt is geen toeval, het is namelijk van vroeger uit een slimme manier van restverwerking. In de Franse patisserie worden veel eidooiers gebruikt voor crèmes en vullingen. En dus hielden ze veel eiwitten over. Daarnaast was er altijd veel restwarmte in de grote ovens, die nooit helemaal afkoelen. De temperatuur was dan niet meer heet genoeg om echt in te bakken, maar perfect om meringues in te drogen. De overgebleven eiwitten werden dus opgeklopt met suiker en de meringue werd in de restwarmte van de ovens gedroogd tot krokante meringues géantes. Ik geef je eerst de basis en daarna een aantal lekkere variaties.

Ingrediënten

Voor 8-12 meringues

Bereiding

Amandelmeringues

Maak de meringue volgens het basisrecept. Klop net voordat je de poedersuiker door de meringue gaat spatelen 1 theelepel amandelextract door het eiwitschuim. Bestrooi de meringues voordat ze de oven in gaan met 30 gram geroosterd amandelschaafsel (6-10 minuten geroosterd op 160 °C).

Vanillemeringues met rood fruit

Maak de meringue volgens het basisrecept. Klop net voordat je de poedersuiker door de meringue gaat spatelen het merg van 1 vanillestokje door de meringue. Gebruik 30 gram gevriesdroogd rood fruit, zoals (een combinatie van) aardbeien, frambozen, bramen of kersen. Hak het gedroogde fruit grof en bestrooi de meringues daarmee voordat ze de oven in gaan.

Rozenmeringues met pistache

Maak de meringue volgens het basisrecept . Klop net voordat je de poedersuiker door de meringue gaat spatelen 1 theelepel rozenwater en enkele druppels rode of roze kleurstof door het eiwitschuim. Bestrooi de meringues voordat ze de oven in gaan met 50 gram grof gehakte pistachenoten.

Koffiemeringues

Maak de meringue volgens het basisrecept. Klop net voordat je de poedersuiker door de meringue gaat spatelen 1½-2 eetlepels oplos-espressopoeder door de meringue. Bestuif de meringues voordat ze de oven in gaan met behulp van een theezeefje met wat cacaopoeder.

 

 

Auteurs
Auteur: Rutger van den Broek

Rutger van den Broek is kookboekauteur en won de eerste editie van Heel Holland Bakt. Van zijn bestsellers Bakbijbel, Koekjesbijbel en Toetjesbijbel zijn al meer dan 350.000 exemplaren verkocht. Daarnaast verschenen van zijn hand onder andere De bakatlas, Het makkelijke bakboek en Het hartige bakboek. Wekelijks deelt Rutger ook nieuwe recepten op zijn populaire bakblog RutgerBakt.nl.

Boeken
Rutger van den Broek - Patisseriebijbel
Rutger van den Broek

Patisseriebijbel is hét naslagwerk voor iedere enthousiaste thuisbakker

x
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws