Zoeken
Makkelijke Maandag: Bulgur met geblakerde prei en groentesjasliek (vegan)
Elke Makkelijke Maandag een nieuw recept!

Makkelijke Maandag: Bulgur met geblakerde prei en groentesjasliek (vegan)

Gepubliceerd op 19 september, 2022 om 15:00

Elke week op maandag geven wij een recept weg uit een van onze kookboeken! Deze Makkelijke Maandag is dat Bulgur met geblakerde prei en groentesjasliek uit De vega atlas van Isabel Boerdam.

De Bulgaarse keuken biedt verrassend veel lekkere combinaties van groenten, kruiden en fruit. En de inwoners zijn ook nog eens gek op ovengerechten. Een mooie aanleiding om uit te pakken met bulgur met gedroogde pruimen en geroosterde prei uit de oven. Serveer daar een sjasliek van champignons en groenten bij en je kleurrijke Balkangerecht is klaar!

 

INGREDIËNTEN

Voor de bulgur:

Voor de groentesjasliek

VERDER NODIG

 

Verwarm de oven voor op 220 °C. 

Verwijder de steel en het grootste groene gedeelte van de preien en snijd over de lengte doormidden. Verdeel de preien over een met bakpapier beklede bakplaat. Besprenkel met olijfolie en breng op smaak met zout en peper. Rooster de prei 20-25 minuten in de oven en draai de delen halverwege de baktijd om.

Verhit olijfolie in een kookpan op middelhoge temperatuur en fruit de bulgur 2-3 minuten tot die begint te geuren. Voeg het gerookte paprikapoeder toe en blus af met kokend water tot de bulgur onder water staat. Let op: dit kan spetteren! 

Breng het water opnieuw aan de kook en verlaag de temperatuur. Laat het geheel 10 minuten sudderen. Voeg de laatste 5 minuten de pruimen toe en kook tot de bulgur gaar is. Kookt het te snel in en is de bulgur nog niet gaar? Voeg dan een scheut water toe. 

Als je houten spiesjes gebruikt: week deze eerst 20 minuten in water zodat deze niet verbranden. Rijg de groenten voor de sjaslieks aan de spiesjes en smeer in met zonnebloemolie. Breng op smaak met zout en peper. Verhit een grillpan op middel-hoge temperatuur en gril de sjaslieks 5 minuten per kant tot de groenten gaar en goudbruin kleuren. Zet opzij.

Haal de preien uit de oven en verwijder eventueel de verkoolde buitenste bladeren.

Verdeel de bulgur, sjaslieks en de geblakerde preien over de borden en serveer direct.

Auteurs
Auteur: Isabel  Boerdam

Isabel Boerdam lanceerde in 2013 haar food & lifestyle blog De Hippe Vegetariër, dat inmiddels is uitgegroeid tot het grootste Nederlandstalige platform voor vegetariërs. Een echte inspiratiebron voor vegetariërs, flexitariërs en foodies. Hier laat Isabel zien dat vegetarisch eten beslist niet saai, smakeloos of ingewikkeld is maar juist verrassend, smaakvol en heel eenvoudig. In 2018 startte Isabel de Nationale Week Zonder Vlees, een jaarlijks terugkerende campagne om een dagje minder vlees het nieuwe normaal te maken in Nederland. Na De Hippe Vegetariër is Vegabijbel haar tweede vegetarische kookboek.

Boeken
Isabel  Boerdam - De vega atlas
Isabel Boerdam

De Vega Atlas neemt je mee op een vegetarische wereldreis

x
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws