Zoeken
Vrijmibo: Calamari met aïoli
In deze zomermaanden posten we vanaf vandaag elke vrijdag een recept uit Borrelbijbel van Ramon Brugman, wat je kunt gebruiken bij het borrelen. Het eerste Vrijmibo recept is de Calamari met aïoli!

Vrijmibo: Calamari met aïoli

Gepubliceerd op 8 juli, 2022 om 15:52, aangepast op 8 juli, 2022 om 15:53

Iedere bar in Spanje verkoopt calamari. En dat is niet voor niets. Vers gebakken calamari horen een standaardonderdeel van de borrel te zijn. Ze zijn met vrijwel iedere soort drank te combineren. De knapperige buitenkant is altijd een uitdaging maar met dit recept moet het zeker lukken.

VOOR 20 TOT 25 STUKS

INGREDIËNTEN

Voor inktvisringen:

Voor de calamari mix:

INKTVISRINGEN

1 Was de inktvissen en dep ze droog. Snijd de inktvissen in ringen. Zorg ervoor dat de ringen niet te dik worden, om te voorkomen dat de inktvis taai wordt.

2 Verwarm de olie in een frituurpan tot 180 °C.

CALAMARI-MIX

1 Meng alle ingrediënten en roer goed.

2 Neem iedere keer een handje gesneden inktvisringen en doe ze in een kom. Strooi flink wat calamari-mix op de inktvisringen, schud de kom om tot de inktvisringen geheel bedekt zijn met een laagje calamari-mix.

3 Laat calamari stuk voor stuk in de hete zonnebloemolie zakken, bak de ringen tot ze lichtbruin zijn en er krokant uitzien.

4 Laat de calamari uitlekken op een bord dat bekleed is met keukenpapier en bestrooi ze met een beetje zout.

5 Serveer de calamari met partjes citroen en een schaaltje aïoli.

TIP

Calamari wordt gemaakt van de pijlstaartinktvis, die ook in de Noordzee leeft waardoor de pijlstaartinktvis een duurzame diersoort is.

Koop verse pijlstaartinktvis ook al is het eenvoudig om pijlstaartinktvis uit de diepvries te kopen. Het is wat betreft de smaak een wereld van verschil.

AÏOLI

VOOR ONGEVEER 500 ML

1 Pel de knoflook en hak hem tot puree. Voeg de knoflookpuree toe tijdens stap 1 van het maken van de mayonaise.

2 Pers een ½ citroen uit, roer het sap goed door de mayonaise. Laat de aïoli 20 minuten staan zodat de smaak van de knoflook goed kan intrekken.

Auteurs
Auteur: Ramon Brugman

Ramon Brugman (1976) heeft een fascinatie voor alles wat met eten te maken heeft. Hij werd bekend met zijn YouTube-filmpjes Bakken met Baard en heeft jarenlang gewerkt als chef-kok en patissier bij Brasserie de Bank in Harderwijk. Sinds 2015 is hij wekelijks te zien als televisiekok bij het programma 'Binnenste Buiten'. Ramon mag zichzelf gerust master in de keuken noemen.

Boeken
Ramon Brugman - Borrelbijbel
Ramon Brugman

Hét naslagwerk voor elke liefhebber van borrelhapjes!

x
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws