Zoeken
Keti Koti: Heri heri
Het is vandaag Keti Koti: de viering van de afschaffing van de slavernij in suriname.

Keti Koti: Heri heri

Gepubliceerd op 1 juli, 2022 om 13:00

Slavernij werd in Suriname op 1 juli 1863 afgeschaft. Toch moesten de tot slaaf gemaakten nog 10 jaar lang werken op de plantages en werden ze pas echt vrij gelaten in 1873. Vandaag delen we een recept met een verhaal erachter: Heri heri uit Switi Sranan van Noni Kooiman.

Heri heri is een gerecht dat de tot slaaf gemaakten kracht moest geven voor het harde werk op de plantages. Als ze geluk hadden, was er wat vis of misschien een ei beschikbaar om erbij te eten. Het is bijzonder dat heri heri vandaag de dag met trots gegeten wordt. Mijn vader eet dit het liefst elke dag.

De knollen en bananen worden in dezelfde pan gekookt, maar de paarse zoete aardappel geeft nogal af. Dat doet niets af aan de smaak, maar als je wilt dat de andere ingrediënten hun kleur behouden kun je de paarse zoete aardappel het best in een eigen pannetje koken.

4 À 5 PERSONEN

INGREDIËNTEN

Schil de cassave en snijd hem in de lengte in kwarten. Snijd die kwarten doormidden. Breng de cassave in een grote pan water met wat zout aan de kook. Test na 20 minuten op gaarheid; een mesje moet er makkelijk doorheen glijden. Schep de cassave uit de pan en laat uitlekken. Bewaar het water.

Was onder een stromende kraan wat zout van de bakkeljauw af. Breng de vis in een pan met ruim water aan de kook en laat 15 minuten koken. Giet af en spoel koud af onder de kraan. Pluk het vlees los en controleer op graatjes.

Snipper de ui en snijd de knoflook fijn. Snijd de steeltjes van de selderij fijn en houd de blaadjes apart. Snijd de tomaten in kleine blokjes.

Verhit in een koekenpan 3 eetlepels kokosolie en bak hierin de ui, knoflook en de steeltjes van de selderij op middelhoog vuur aan. Roer er na 5 minuten de vis door en bak die 5 minuten mee. Roer met een houten lepel goed over de bodem van de pan, want de vis blijft nogal plakken. Roer de tomaten en de tomatenpuree erdoor en breng op smaak met zout en peper.

Snijd de uiteinden van de bananen, was ze en snijd ze in de breedte doormidden. Was de zoete aardappelen en snijd ze beide in 4 stukken: een keer in de lengte en een keer in de breedte. Breng het water waar je de cassave in hebt gekookt opnieuw aan de kook en doe de groene banaan er met schil en al in. Houd nu een timer gereed, want de knollen hebben allemaal een eigen kooktijd: in totaal 30 minuten. Ik doe ze er niet tegelijkertijd in maar een voor een, in de hoop dat ze dan tegelijk gaar zijn. Test ze op gaarheid voordat je ze eruit haalt, want de ene knol is de andere niet. Doe er na 10 minuten de zoete aardappel bij. Voeg na nog eens 10 minuten de gele banaan (ook in de schil) toe.

Verhit ondertussen een flinke laag kokosolie in een koekenpan en bak hierin de cassave krokant.

Steek na 30 minuten een mesje in de knollen om te kijken of ze gaar zijn. Schep ze uit het water en kook in datzelfde water de eieren in 9 minuten hard.

Pel ondertussen de zoete aardappelen en de bananen. Laat de eieren schrikken onder koud water en pel ze.

Verdeel de knollen, bananen en de bakkeljauw over 4 borden. Leg op elk bord een ei en maak af met de achtergehouden selderij.

Auteurs
Auteur: Noni Kooiman

Noni Kooiman woonde als kind in Suriname en werkte de afgelopen tien jaar in verschillende restaurants, waaronder Rose Bakery in Parijs en onder meer bij Toscanini, Vuurtoreneiland en Coba in Amsterdam. Ze werkt als kookboekschrijver, kok en freelance foodstylist en woont met haar vriend en twee kinderen in Amsterdam. In 2020 verscheen haar eerste kookboek, Inmaken, dat ze schreef met Jonah Freud.

Boeken
Noni Kooiman - Switi Sranan
Noni Kooiman

De rijke keuken van het land van mijn vader

x
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws