Zoeken
Makkelijke Maandag: Samosa's
Elke Makkelijke Maandag een nieuw recept! 

Makkelijke Maandag: Samosa's

Gepubliceerd op 18 april, 2022 om 15:00

Ramadan Mubarak! Vanwege de Ramadan pakken we Makkelijke Maandag deze week iets anders aan: het recept is namelijk niet zo makkelijk en geen avondmaaltijd. Toch is het een heerlijk recept om deze maand te bereiden. We hebben deze maandag dus gekozen voor Samosa’s uit De bijbel van de Indiase keuken van Paulami Joshi.

Ieder land heeft wel een eigen pasteitje. De meest populaire van India is de samosa, die origineel sambusa werd genoemd en gevuld was met gehakt of geitenvlees. Naarmate de vegetarische populatie in India steeds groter werd, veranderde dit in een vulling van aardappels en doperwten. Samosa’s zijn in heel India op iedere straathoek te krijgen. Je eet ze gloeiendheet, met muntchutney of tamarindechutney. De recepten van deze chutneys staan hieronder.

12 STUKS

INGREDIËNTEN

Voor het deeg

Voor de vulling

Verder nodig

Benodigdheden

1 Meng voor het deeg de bloem met het zout en de olie. Voeg in porties 150 milliliter water toe en meng tot een samenhangend deeg. Kneed het deeg op een schoon oppervlak 10 minuten stevig door. Laat het deeg ongeveer 15 minuten rusten onder een schone theedoek.

2 Breng intussen ruim water aan de kook en kook de aardappels in ongeveer 20 minuten gaar.

3 Verhit wat olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de gember en de rawit-pepertjes 2 minuten. Voeg de garam masala, kurkumapoeder, chilipoeder en het zout toe en bak nog 2 minuten.

4 Giet de aardappels af en stamp ze in een ruime kom met de pureestamper fijn. Roer het specerijenmengsel, de doperwten en de koriander erdoor. Laat 10 minuten afkoelen.

5 Verdeel het deeg in 6 porties van gelijke grootte. Rol iedere portie op een met bloem bestoven werkblad uit tot een ronde cirkel van 15-17 centimeter doorsnede. Halveer de cirkel met een scherp mes.

6 Vul, vouw en frituur de samosa's zoals weergegeven in de how-to hieronder.

7 Serveer met de muntchutney en de tamarindechutney.

 

Stap 1

 

 

 

 

 

 

 

 

Stap 2

Stap 3

Stap 4

Stap 5

Stap 6

Stap 7

Stap 8

 

MUNTCHUTNEY

Deze chutney van munt en koriander is een van de meest voorkomende chutneys in India. In veel huishoudens wordt het aan het begin van de week in grote hoeveelheden gemaakt, zodat er genoeg is voor de hele week. Deze hoeveelheid is voldoende voor vier personen.

4 PERSONEN

INGREDIËNTEN

BENODIGDHEDEN

1 Maal in de keukenmachine of met de staafmixer de munt, koriander, ui, rawit-pepertjes, yoghurt, het zout en de suiker tot een glad geheel.

2 Voeg de 3 theelepels limoensap en 3 eetlepels water toe en meng kort door. Breng eventueel verder op smaak met extra zout en extra limoensap.

Luchtdicht en koel bewaard is de chutney ongeveer 1 week houdbaar.

* Liever vegan? Vervang de yoghurt dan door 8 fijngemalen cashewnoten of amandelen.

 

TAMARINDECHUTNEY

INGREDIËNTEN

BENODIGDHEDEN

1 Roer de ingrediënten in een steelpan door elkaar.

2 Breng op middelhoog vuur tegen de kook aan en roer tot alle suiker is opgelost.

3 Voeg 100-120 milliliter water toe en kook alles op middelhoog vuur ongeveer 15 minuten in.

4 Laat afkoelen en bewaar in de pot met schroefdeksel.

Luchtdicht en koel bewaard is de chutney ongeveer 1 maand houdbaar.

Auteurs
Auteur: Paulami Joshi

Paulami Joshi (1985) werd geboren in Kolkata (voorheen Calcutta) in de deelstaat West-Bengalen (Oost-India). Koken leerde ze als vanzelfsprekendheid van haar moeder. Voor studie en werk woonde ze in verschillende Indiase steden, waaronder Mumbai, waar ze ieder vrij uurtje besteedde aan het verder ontrafelen van de immense eetcultuur die het land rijk is. In 2017 verhuisde Paulami naar Nederland.

Boeken
Paulami Joshi - De bijbel van de Indiase keuken
Paulami Joshi

Van curry's en biryani tot dahl en van lassi tot naan en samosa's

x
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws