Zoeken
Makkelijke Maandag: Ossenhaas met rodewijnsaus en een stamppotje van zoete aardappel en waterkers
Elke Makkelijke Maandag een nieuw recept!

Makkelijke Maandag: Ossenhaas met rodewijnsaus en een stamppotje van zoete aardappel en waterkers

Gepubliceerd op 14 februari, 2022 om 17:30, aangepast op 14 februari, 2022 om 17:37

Vanaf vandaag geven wij elke week op maandag een recept weg uit een van onze kookboeken! De eerste Makkelijke Maandag is Ossenhaas met rodewijnsaus en een stamppotje van zoete aardappel en waterkers uit de Koolhydraatarme bijbel.

Wanneer je vlees gaat bakken of braden is het belangrijk om het eerst op kamertemperatuur te laten komen. Wanneer je het direct uit de koelkast in een pan met heet vet gooit kan het schrikken en samentrekken, wat de malsheid niet ten goede komt. Bij biefstukachtig vlees heb je bovendien kans dat het door de korte bereidingstijd koud blijft vanbinnen. Dus zeker voor zo’n delicaat en kostbaar stuk vlees als ossenhaas geldt: haal het minimaal een uur voor je het gaat bereiden uit de koelkast.

Ná de bereiding heeft het vlees ook weer even tijd nodig om bij te komen. Laat het daarom voor je het aansnijdt nog even rusten. Hoe groter het stuk vlees, hoe langer het moet rusten. Voor deze ossenhaas zijn een paar minuten voldoende.

 

2 PERSONEN

30 MINUTEN

INGREDIËNTEN

 

1 Zet de zoete aardappel op in weinig water met zout en kook in ongeveer 15 minuten gaar.

2 Laat een kwart van de boter smelten in een klein koekenpannetje. Voeg de lente-uitjes en een snuf zout toe en laat zachtjes 8-10 minuten fruiten.

3 Bestrooi de stukken ossenhaas met zout en peper. Verhit de olijfolie in een kleine koekenpan en bak de ossenhaas hierin aan elke kant 1½-2 minuten. Haal het vlees uit de pan en dek het af om het warm te houden.

4 Zet de pan terug op het vuur en fruit de knoflook en tijm een minuutje in het achtergebleven bakvet. Schenk de wijn in de pan en laat op hoog vuur een paar minuten inkoken tot de helft.

5 Snijd de rest van de boter in blokjes. Roer ze met een garde een voor een door de ingekookte wijn zodat een licht gebonden saus ontstaat. Roer de mosterd erdoor en maak op smaak met zout en peper. Houd de saus warm onder een deksel.

6 Giet de zoete aardappel af en stamp tot een puree. Meng er de gestoofde lente-ui en de water-kers door. Maak op smaak met zout en peper.

7 Verdeel het stamppotje over 2 borden, leg er de gebakken ossenhaas op of naast en lepel er wat van de saus over. Geef de rest van de saus apart erbij.

Auteurs
Auteur: Janneke Vreugdenhil

Janneke Vreugdenhil is kookboekauteur en (culinair) journalist voor onder meer het NRC Handelsblad en diverse radio- en televisieprogramma's. Van haar hand zijn sinds 2001 meer dan tien kookboeken verschenen, waaronder De bijbel van de Nederlandse keuken, Comfort food, I love groente (verkozen tot Lekkerste Vegetarische Kookboek), Altijd Feest en Solo Food - waarmee ze in 2017 internationaal doorbrak.

Boeken
Janneke  Vreugdenhil - Koolhydraatarme bijbel
Janneke Vreugdenhil

Het naslagwerk voor iedereen die (zo nu en dan) minder koolhydraten wil eten

x
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws