Zoeken
Peulvruchten het nieuwe vlees
Ik stelde mezelf een uitdaging: een jaar lang zou ik iedere dag iets met peulvruchten eten. Ik wilde daarbij zo veel mogelijk variatie aanbrengen om te ontdekken hoe veelzijdig peulvruchten zijn. Tegelijk met dit voornemen kwam er kort na elkaar een aantal misstanden rond vlees in het nieuws. Ik ben een bewuste vleeseter. Vlees eten hoeft niet iedere dag en ik kook al jaren elke dag een vegetarisch alternatief voor mijn vegetarisch etende dochter. Als ik vlees eet, wil ik dat dat eerlijk en goed vlees is, afkomstig van dieren die met respect voor dierenwelzijn zijn grootgebracht. Dat kost iets meer en voor sommige mensen is dat een belemmerende factor.

Peulvruchten het nieuwe vlees

Gepubliceerd op 3 januari, 2017 om 00:00, aangepast op 19 januari, 2017 om 00:00

Als we een of meerdere keren per week peulvruchten eten, dan kunnen we het vlees die dag daarmee vervangen of flink minderen. Het eiwit uit peulvruchten is een volwaardig eiwit; met 75 gram gekookte peulvruchten kun je 100 gram vlees vervangen. Op die manier spaar je geld uit voor het iets duurdere diervriendelijk geproduceerde vlees. Peulvruchten zijn naast een bron van eiwit ook nog eens duurzaam en goed voor het milieu: ze voegen stikstof toe aan de bodem en de teelt ervan is minder milieubelastend dan bijvoorbeeld die van rijst of aardappelen. Ook levert het eten van peulvruchten gezondheidsvoordelen op. Ze bevatten vezels, vitaminen, mineralen en langzame koolhydraten die zorgen voor langdurige verzadiging.

Het werd me al snel duidelijk dat er alleen maar winnaars zouden zijn als we met zijn allen meer peulvruchten gaan eten. Niet voor niets is 2016 door de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationaal bonenjaar (International Year of Pulses), waarmee men peulvruchten als primaire bron van eiwit op de kaart wil zetten. En ook het Wereld Kanker Onderzoek Fonds beijvert zich om ons meer peulvruchten te laten eten.

Auteurs
Auteur: Joke Boon

Joke Boon schreef op haar weblog een jaar lang over bonen. Ze was hoofdredacteur van MS-life en schrijft columns en recepten voor vakbladen en culinaire websites. Van haar hand verschenen eerder Het mysterie van de reuk (2009) en Smaakvol en gezond eten met al je zintuigen (2010).

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws