Zoeken
In de maak: Vleesbijbel
We zijn een boek aan het maken over vlees, want dat is er nog niet. Onzin natuurlijk, er zijn er zoveel. In alle soorten en maten. Slechts één daarvan heeft echt indruk op mij gemaakt: het grote gele slagersboek uit 1972, het lesboek Vleesverwerken van de SVO vakopleiding. Het boek waar ik als leerling-slager les uit kreeg. Dat boek vormde de basis voor mijn vleeskennis.

In de maak: Vleesbijbel

Gepubliceerd op 6 oktober, 2016 om 00:00, aangepast op 17 oktober, 2016 om 00:00

Niet dat het genoeg was. Integendeel, daarna begon het kennis verzamelen pas. Want het meeste van wat ik weet over vlees heb ik geleerd op de werkvloer, door het te doen. Niet bij één bedrijf, maar bij vele, om alle aspecten van het slagersvak onder de knie te krijgen. Hoe meer ik leerde hoe leuker het werd. Want vlees is veelzijdig en bijna oneindig gevarieerd. Er zijn altijd verschillen qua smaak, structuur, malsheid en vetpercentage. Dat maakt het slagersvak zo fascinerend, maar vaak ook wel ingewikkeld.

Met de Vleesbijbel neem ik je mee in mijn wereld. Want vlees is en blijft een populair product. Populair, maar ook betwist en tot mijn grote verdriet komt het regelmatig negatief in het nieuws. De vraag om de vleeshandel transparanter te maken klinkt steeds luider. Terecht natuurlijk. Alleen is dit niet enkel aan de producenten, de consument moet hier ook voor open staan. De meeste willen namelijk wel vlees eten, maar worden er liever niet mee geconfronteerd dat daarvoor een dier wordt geslacht. Door duidelijkheid te scheppen over vlees zal de vleeshandel langzaam transparanter worden. 

Eind februari 2017 ligt de Vleesbijbel in de winkels!

Auteurs
Auteur: Gertjan Kiers

Gertjan Kiers is een geboren slager met een zeer brede kennis van vlees. Hij deelt deze passie regelmatig tijdens workshops, al dan niet in combinatie met een proeverij. Gertjan is trots op zijn ambacht en voert dit met verve uit. Een ambachtelijk vak mag tenslotte gezien en geproefd worden! Als gastdocent helpt hij bij het begeleiden van jongeren om de top van de gastronomie te bereiken.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws