Zoeken
Het is weer bramentijd
De braam: mijn favoriete wildplukfruit Het zal er vast mee te maken hebben dat ik een soort alarmeringssysteem in mij heb voor bramenstruiken, want ik zie ze echt overal groeien; in de greppel langs de weg, in het park, bij het paadje langs het spoor, bij de rand van het bos... 

Het is weer bramentijd

Gepubliceerd op 31 augustus, 2016 om 00:00

Een bramenstruik is eigenlijk een soort onkruid met lange takken vol stekels, waar toevallig heerlijke bramen aan zitten. Zo aan het eind van de zomer doe ik dan ook niets liever dan de rijpe donkerpaarse bessen plukken en in mijn emmertje stoppen. Wil je weten waar bij jou in de buurt bramenstruiken te vinden zijn, kijk dan eens op de site wildplukwijzer.nl. Een erg leuke site die aangeeft waar je groente en fruit ‘in het wild’ bij jou in de buurt kunt spotten.

Opvallend aan bramen is dat ze wel familie zijn van frambozen maar anders van de struik komen. Frambozen hebben een holte, waar je je vinger zo leuk in kunt steken om ze er vervolgens vanaf te happen, bij bramen blijft de bloembodem aan de vrucht zitten. Bramen zijn wel net als frambozen tere bessen. Verwerk ze daarom het liefst nog dezelfde dag waarop je ze geplukt hebt tot jam, siroop, azijn, saus, ijs, gelei of waar je maar zin in hebt.

Tip: Bramen plukken kun je beter niet in mooie kleren doen, want je blijft er zo mee aan de doornen van de struik hangen. Ik heb een keer een grote overall gekregen van stevig katoen waar die nare stekels no way doorheen komen. Verder bind ik mijn mouwen en broekspijpen dicht met elastiek, zodat er geen wespen in kunnen vliegen.

Ik zie er niet uit, maar ik kan wel ongestoord plukken.

Philippine van der Goes

Auteurs
Auteur: Philippine van der Goes

Philippine van der Goes (1979) is verliefd op lekkers en oprichtster van de culinaire blog Liefdevoorlekkers.nl. Daarnaast werkt ze als freelancer in de culinaire communicatie en heeft ze als receptontwikkelaar aan diverse kookboeken meegewerkt. Jam & Zuur is haar eerste kookboek op eigen naam.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws