Zoeken
Makkelijke Maandag met een heerlijk recept uit 'Wokbijbel' van Noni Kooiman
Geblakerde boontjes en gebakken rijst

Makkelijke Maandag met een heerlijk recept uit 'Wokbijbel' van Noni Kooiman

Gepubliceerd op 25 maart, 2024 om 12:00

Hier gaan we voor krokante rijst. Dat betekent flink bakken en zonder andere ingrediënten in de wok. Daarom blakeren we de boontjes eerst en mengen ze later met de rijst, als een soort salade. Kan ook prima lauwwarm gegeten worden.

Voor 4 personen

bereidingstijd: 25 minuten

Ingrediënten:

  1. Snijd de uiteinden van de sperziebonen en snijd ze schuin doormidden. Snijd ook de uiteinden van de snijbonen en snijd ze schuin in vieren. Snijd de knoflook, laos en peper fijn
  2. Snijd de palmsuiker fijn en roer met 3 eetlepels water door de vissaus, sojasaus en tamarinde.
  3. Verhit de wok op hoog vuur en doe er 3 el olie in. Bak de sperziebonen en snijbonen 4 minuten. Spreid ze goed uit over de wok en schep niet al te vaak om.
  4. Voeg de knoflook, laos en peper toe en bak 3 minuten mee. Voe de doperwten in de wok en bak 2 minuten mee. Schenk de saus erbij en laat 1 minuut koken, tot alle boontjes beetgaar zijn. Als ze nog niet gaar zijn voeg je een klein scheutje water toe en bak je tot dat water is verdampt. Schep uit de wok in een ruime kom.
  5. Verhit 4 el olie in de wok op hoog vuur, zorg ervoor dat de olie ook op langs de randen zit. Verkruimel de rijst in de wok en verspreid over de bodem, zodat je een laag rijst hebt. Laat, zonder aan te komen, 4 minuten bakken, zodat de onderkant krokant wordt. Schep de rijst om en verdeel weer over de wok. Bak nog 4 minuten. Schep om en schep bij de boontjes in de kom.
  6. Pluk tijdens het bakken van de rijst de blaadjes van de basilicum en meng die op het laatst, samen met de chiliolie en sesamolie door de rijst.
Auteurs
Auteur: Noni Kooiman

Noni Kooiman woonde als kind in Suriname en werkte de afgelopen tien jaar in verschillende restaurants, waaronder Rose Bakery in Parijs en onder meer bij Toscanini, Vuurtoreneiland en Coba in Amsterdam. Ze werkt als kookboekschrijver, kok en freelance foodstylist en woont met haar vriend en twee kinderen in Amsterdam. In 2020 verscheen haar eerste kookboek, Inmaken, dat ze schreef met Jonah Freud.

Boeken
Noni Kooiman - Wokbijbel
Noni Kooiman

Van klassieke fried rice tot broccoli met oestersaus

x
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws