Zoeken
Wereld Whiskydag: Penicillin
Het is vandaag Wereld Whiskydag!

Wereld Whiskydag: Penicillin

Gepubliceerd op 21 mei, 2022 om 15:00

Sinds 2012 wordt jaarlijks op de derde zaterdag van mei de 'Wereld Whisky Dag' (World Whisky Day) gevierd. Een dag in het leven geroepen door Blair Bowman om vooral de Schotse whisky te eren. Daarom geven wij vandaag het recept van de whisky cocktail Penicillin uit Cocktails van Tess Posthumus weg.

1 COCKTAIL

INGREDIËNTEN

METHODE

GLAS

GARNERING

1 Schenk de milde whisky, honing-gembersiroop, het citroensap en de Angostura bitters in een shaker tin.

2 Vul de shaker tin met ijsblokjes en shake hard.

3 Vul een rocksglas met ijsblokjes of gebruik een grote ijsbal.

4 Strain de cocktail in het glas.

5 Float de rokerige whisky bovenop de cocktail.

6 Garneer met een puntje gember en een sinaasappelzest.

Gebruik als basis een redelijk milde Schotse whisky, maar kies voor de float juist een whisky met een rokerig aroma. Zelf gebruik ik het liefst de merken Laphroaig of Ardbeg als float. Maak de honing-gembersiroop door 1 deel honingsiroop te mengen met 3 delen gembersiroop.

HONINGSIROOP

Verhit 250 g honing en 250 ml water in een pannetje op middelhoog vuur, maar Mlaat het niet koken. Roer tot de suiker is opgelost en laat afkoelen. Zeef de siroop. Meng met 25 ml vodka en roer goed door. Bewaar maximaal 3 maanden in een afgesloten fles in de koelkast. Laat voor een non-alcoholische cocktail de vodka achterwege. De siroop is dan beperkt houdbaar.

GEMBERSIROOP

Verhit 500 g kristalsuiker, 250 ml water en 150 g gember (geschild en grof gehakt) in een pannetje op middelhoog vuur, maar laat het niet koken. Roer tot de suiker is opgelost en laat afkoelen. Zeef de siroop. Meng met 50 ml vodka en roer goed door. Bewaar maximaal 3 maanden in een afgesloten fles in de koelkast. Laat voor een nonalcoholische cocktail de vodka achterwege. De siroop is dan beperkt houdbaar.

Auteurs
Auteur: Tess Posthumus

Al tijdens haar studie werd Tess Posthumus (1988) stapelverliefd op de wondere wereld van het mixen. Vanaf 2009 werkte ze bij high-end cocktailbar Door 74 in Amsterdam en eind 2017 opende ze haar eigen cocktailbar in de hoofdstad: Flying Dutchmen. Ze mag zichzelf de beste bartender van Nederland noemen, werd in 2015 benoemd tot World's Best Female Bartender en behaalde in 2018 de top 4 World's Best Bartender.

Boeken
Tess Posthumus - Cocktails
Tess Posthumus

x
Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws