Zoeken
ONTBIJT van Mara Grimm wint Oscar van de kookboeken
Het boek ONTBIJT van Mara Grimm is het beste ontbijtboek ter wereld. Dat is gisteren bekend gemaakt tijdens de Annual Gourmand Awards Ceremony in Yantai, China. Het boek werd eerste in de categorie ‘Breakfast’. De tweede prijs ging naar ‘Little Tables’ uit Nieuw-Zeeland. De derde prijs naar ‘At the Table’ van de Amerikaanse food historicus Ken Albala.

ONTBIJT van Mara Grimm wint Oscar van de kookboeken

Gepubliceerd op 29 mei, 2017 om 00:00

De jury is zeer te spreken over het boek van Grimm. ‘Breakfast is important everywhere around the world. This is a friendly, happy book’, aldus het hoofd van de jury Edouard Cointreau over ONTBIJT.

 

OVER DE PRIJS

De Gourmand World Cookbook Awards is de meest prestigieuze internationale competitie voor kookboeken. De wedstrijd is gratis en toegankelijk voor alle talen. Al vanaf 1995 worden er jaarlijks duizenden boeken ingezonden, afkomstig uit meer dan 200 landen. Eerdere uitreikingen vonden plaats in onder andere Parijs, Londen en Beijing.

 

Over ONTBIJT

Op Instagram is elke foto van een bakje havermout een instant hit, de ontbijtzaken schieten als paddenstoelen uit de grond en McDonald’s experimenteert met een all-day breakfast. Kortom: ontbijten is hot. En dat terwijl het ochtendmaal in de middeleeuwen nog gold als  en teken van gulzigheid. In ONTBIJT duikt culinair journalist Mara Grimm in de geschiedenis van de belangrijkste maaltijd van de dag. Wanneer is het ontbijt als maaltijd ontstaan? Wat is er sindsdien veranderd? En waarom is het nu opeens ‘the hippest of all meals’? Daarnaast gaat Grimm op zoek naar de lekkerste gerechten voor in de ochtend, vertelt ze hoe ze zijn ontstaan én hoe je ze het beste kunt bereiden. Van het perfect gekookte ei tot een full english breakfast. Van een boterham met pindakaas van Jonnie Boer tot de favoriete koffie van Beethoven. En van de ultieme nasi goreng tot klassieke eggs benedict.

 

Over de auteur

MARA GRIMM (1979) is culinair journalist. Ze studeerde Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam en schreef een bekroonde scriptie over kookboeken in oorlogstijd. Sindsdien schrijft ze over eten voor tijdschriften als Elle Eten, Radar en LINDA. Ook maakt ze boeken voor en over restaurants waaronder de Supperclub, Pure C en Oud Sluis. Voor haar boek DESIRE,  over het leven van topkok Sergio Herman, won ze eerder een award voor BEST FOOD WRITING.

Blijf op de hoogte

Volg onze sociale media voor het laatste nieuws